KŘEN
.
Velmi posilující účinek na naši
obranyschopnost má například křen. Obsahuje dostatek důležitých
živin a má antibiotickým účinkem. Křen dokáže v našem těle účinně
eliminovat infekce a je výborným doplňkem léčby při nachlazení,
angíně a chřipce.V případě nemocí spojených s kašlem a rýmou nám ale
křen prokáže ještě jednu skvělou službu. Jeho silice rozpouštějí
usazený sekret na sliznicích dýchacích cest - jak v nosních
dutinách, tak v plicích a průduškách. Tento účinek pocítíme už při
jeho krájení či strouhání, projevuje se typickým slzením, stejně
jako u cibule.
Křen s medem
Křen
najemno nastrouháme a 2 lžíce křenu smícháme se lžící medu. Užívat
bychom pak měli 3 x denně jednu čajovou lžičku, u dětí dávku raději o
něco snížíme.
Jablečný křen
.
3 lžíce strouhaného křenu, 2
nastrouhaná jablka, šťáva z půlky citronu. Vše promícháme a
podáváme jako přílohu k vařenému masu.
.
Křenová šlehačka
250
ml smetany ke šlehání, 4 lžíce nastrouhaného křenu
Cibule Nejlepším lékem proti nachlazení a následnému kašli je cibule.
Cibulový sirup
.
Nakrájíme 3 cibule na kolečka. Postupně je vrstvíme do nádoby a
prosypáváme cukrem (nejlépe třtinovým). Nakonec přikryjeme a
necháme odstát. Za několik hodin pustí cibule šťávu, kterou
slijeme do skleničky. Sirup podáváme při kašli několikrát denně
po lžičkách.
Cibulový čaj
Do 200
ml vroucí vody dáme na 5 minut vařit 2 nadrobno nakrájené
cibule. Necháme 10 minut vyluhovat, scedíme a osladíme medem.
Pijeme několikrát denně.
Med
Při onemocnění je med neocenitelný. Nejenže
dodává tělu dostatek důležitých látek, energie, ale navíc na
rozdíl od rafinovaného cukru, nezatěžuje náš organizmus.
Řepový med
.
Z černé
řípy seřízneme špičku. Vnitřek řepy vydlabeme a do třetiny
objemu nalijeme med. Necháme stát přes noc. Med do rána vytáhne
z řepy šťávu. Lžíci směsi 5 x denně smícháme s teplým mlékem a
vypijeme.
Česnek
Nejuniverzálnějším lékem se zdá být česnek, který dokáže jako
přírodní účinné antibiotikum snadno zatočit s kdejakou chorobou.
Česnek bychom měli v období zvýšeného výskytu infekce konzumovat
co nejčastěji. Ať už jako speciální česnekovou pochoutku, nebo
přidáním do polévek, omáček či salátů. Jeho nepříjemný odér
můžeme zmírnit tím, že se po jeho konzumaci napijeme mléka.
Super zdravá česnečka Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky, kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na tenké proužky a cibule na drobné kousky. V kastrole rozehřejeme sádlo, osmahneme na něm brambory se zeleninou a zalijeme vodou. Vaříme doměkka. Mezitím nakrájíme na kostičky toustový chléb a osmahneme ho na másle. Česnek oloupeme a prolisujeme do hotové polévky. Dobře promícháme, přidáme nasekanou petrželku a osmažené tousty.
CITRÓNY
.
Během
infekce je velmi důležitý přísun dostatečného množství vitaminu
C. Nejlepší je, je-li podávám formou zvýšené konzumace citronu,
kiwi, pomerančů a kysaného zelí.
Citrónové kloktadlo
.
Vymačkáme štávu z jednoho středně velkého citronu a kloktá
ji. Nakonec polykneme. Opakujeme 2 až 3x denně.
Teplá citronáda
Šťávu
ze 2 citronu smícháme ve vysoké sklenici s 2 lžícemi třtinového
cukru a zalijeme teplou vodou. Přidat můžeme i šťávu z jednoho
pomeranče. Pijeme každé ráno před snídaní během celého zimního
období.
.
Citronóvé rozinky
.
Balíček
rozinek spaříme horkou vodou a dáme do malé misky. Na ně
vymačkáme šťávu ze 2 citronů a necháme několik hodin
nasáknout a nabobtnat. Vitamin C se naváže na hroznový cukr
a má pak větší účinek v našem organismu. Každodenní "zobání"
těchto rozinek je skvělou prevencí proti infekci.
DALŠÍ "BABSKÉ"
RECEPTY "RYCHLÉ POMOCI"
Sádlový obklad
Při bolestech v krku si připravíme
jednoduchý zábal. Na pruh plátýnka namažeme tenkou
vrstvu vepřového sádla. Na něj nastrouháme trochu
muškátového oříšku (aby se utvořila tenounká vrstvička).
Přikryjeme dalším plátýnkem. Dáme na krk a ovážeme
teplým šátkem. Ráno je po bolesti.
Medvědí
mléko
Máslový čaj
Bolest při polknutí, pálení a škrabání v krku. Nejlépe
zažene tento jednoduchý recept. Uvaříme 250 ml černého čaje,
přidáme polévkovou lžíci medu a polévkovou lžíci másla.
Dobře promícháme a ihned vypijeme.
.
Zázvorový čaj
10g
čerstvého strouhaného zázvoru.vaříme 5 minut v 1 litru vody.
Poté ho přes cedník vymačkáme. Do vzniklého čaje se přidáme
šťáva z jednoho citrónu či pomeranče, osladíme a pijeme
horké.
PRO UNAVENÁ JÁTRA
.
Při
jakémkoli oslabení našeho organizmu jsou nadměrně
zatěžovaná naše játra. Při infekci bychom jim proto měli
dopřát trochu úlevy v podobě stravy, ve které omezíme
všechna tučná, příliš kořeněná a smažená jídla. A naopak
přidáme více nízkotučných mléčných výrobků a mrkve.
.
Mrkvový tvaroh
.
Nastrouháme 3 mrkve, smícháme je s 250 g
nízkotučného tvarohu a naředíme 1 lžící kefíru. Dobře
promícháme. Můžeme osladit nebo trochu osolit, podle
chuti.
Mrkvové hranolky
|